EGCG – zielona herbata, korzyści dla zdrowia (infografika)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google

Zielona herbata składa się głównie z polifenoli (90%), aminokwasów (7%), teaniny, proantocyjanidyn i kofeiny (3%). Wśród różnych polifenoli głównymi składnikami są katechiny i flawonole (mirycetyna, kaemferol, kwercetyna, kwas chlorogenowy, kwas kumarylochinowy i teogallina). Katechina (C), epikatechina (EC), gallokatechina (GC), epigallokatechina (EGC), galusan epikatechiny (EKG), galusan epigallokatechiny (EGCG) i galusan gallokatechiny (GCG) to główne katechiny obecne w zielonej herbacie.

  • EGCG to najliczniejsza katechina, stanowiąca 50-80% wszystkich katechin w zielonej herbacie. Uważa się również, że jest to główny czynnik przyczyniający się do różnych korzyści zdrowotnych zielonej herbaty.
  • Katechiny stanowią do 30-40% suchej masy liści herbaty, wśród których EGCG jest główną i najliczniejszą katechiną.
  • Biodostępność EGCG po podaniu doustnym nie jest najlepsza, ponieważ stanowi zaledwie 0,2-2% całkowitego spożycia. Kwercetyna, piperyna oraz kwasy tłuszczowe omega 3 będą poprawiały biodostępność.
  • Zapalenie wątroby i cholestaza są zgłaszane jako najpoważniejsze działania niepożądane spowodowane ciągłym spożywaniem ogromnych ilości zielonej herbaty lub kapsułek.
  • Dzienne spożycie 3 do 5 filiżanek dziennie (720 do 1200 ml) zielonej herbaty dostarcza co najmniej 180 mg katechin i co najmniej 60 mg teaniny.
  • Ekstraktu z zielonej herbaty nie należy przyjmować na pusty żołądek ze względu na potencjalną hepatotoksyczność.

Zielona herbata:

  • POPRAWIA FUNKCJE POZNAWCZE
  • ZAPOBIEGA CHOROBOM SERCA
  • PROMUJE DŁUGOWIECZNOŚĆ
  • WŁAŚCIWOŚCI ANTYOKSYDACYJNE
  • WSPOMAGA ZDROWIE JAMY USTNEJ
  • WSPOMAGA ODCHUDZANIE
  • ZMNIEJSZA RYZYKO CUKRZYCY
  • DZIAŁANIE PRZECIWNOWOTWOROWE
  • POPRAWIA PROFIL LIPIDOWY
  • WSPIERA ZDROWIE W PRZYPADKU ZESPOŁU POLICYSTYCZNYCH JAJNIKÓW

Zapisz się do newslettera ⬇