

Zielona herbata składa się głównie z polifenoli (90%), aminokwasów (7%), teaniny, proantocyjanidyn i kofeiny (3%). Wśród różnych polifenoli głównymi składnikami są katechiny i flawonole (mirycetyna, kaemferol, kwercetyna, kwas chlorogenowy, kwas kumarylochinowy i teogallina). Katechina (C), epikatechina (EC), gallokatechina (GC), epigallokatechina (EGC), galusan epikatechiny (EKG), galusan epigallokatechiny (EGCG) i galusan gallokatechiny (GCG) to główne katechiny obecne w zielonej herbacie.
- EGCG to najliczniejsza katechina, stanowiąca 50-80% wszystkich katechin w zielonej herbacie. Uważa się również, że jest to główny czynnik przyczyniający się do różnych korzyści zdrowotnych zielonej herbaty.
- Katechiny stanowią do 30-40% suchej masy liści herbaty, wśród których EGCG jest główną i najliczniejszą katechiną.
- Biodostępność EGCG po podaniu doustnym nie jest najlepsza, ponieważ stanowi zaledwie 0,2-2% całkowitego spożycia. Kwercetyna, piperyna oraz kwasy tłuszczowe omega 3 będą poprawiały biodostępność.
- Zapalenie wątroby i cholestaza są zgłaszane jako najpoważniejsze działania niepożądane spowodowane ciągłym spożywaniem ogromnych ilości zielonej herbaty lub kapsułek.
- Dzienne spożycie 3 do 5 filiżanek dziennie (720 do 1200 ml) zielonej herbaty dostarcza co najmniej 180 mg katechin i co najmniej 60 mg teaniny.
- Ekstraktu z zielonej herbaty nie należy przyjmować na pusty żołądek ze względu na potencjalną hepatotoksyczność.
Zielona herbata:
- POPRAWIA FUNKCJE POZNAWCZE
- ZAPOBIEGA CHOROBOM SERCA
- PROMUJE DŁUGOWIECZNOŚĆ
- WŁAŚCIWOŚCI ANTYOKSYDACYJNE
- WSPOMAGA ZDROWIE JAMY USTNEJ
- WSPOMAGA ODCHUDZANIE
- ZMNIEJSZA RYZYKO CUKRZYCY
- DZIAŁANIE PRZECIWNOWOTWOROWE
- POPRAWIA PROFIL LIPIDOWY
- WSPIERA ZDROWIE W PRZYPADKU ZESPOŁU POLICYSTYCZNYCH JAJNIKÓW