

Jajko to zamknięte w skorupce źródło makro i mikroelementów. Jaja mają stosunkowo niską wartość energetyczną (78 kcal)/średnie jajo, tłuszcze nasycone (1,7 g/średnie jajo). Jaja stanowią również główne źródło cholesterolu w diecie, który stanowi główną barierę w ich spożyciu, głównie z powodu przestarzałego, ale popularnego błędnego przekonania, że cholesterol z jaj przekształca się bezpośrednio w cholesterol w surowicy, a tym samym zwiększa ryzyko chorób sercowo naczyniowych.
- Większość badań eksperymentalnych, klinicznych i epidemiologicznych stwierdziła, że nie ma dowodów na korelację między cholesterolem zjadanym z jaj a wzrostem całkowitego cholesterolu w osoczu.
- Osoby cierpiące na zaburzenia metaboliczne, takie jak cukrzyca, hipercholesterolemia i nadciśnienie, nadal muszą zachować ostrożność w przyjmowaniu nadmiernej ilości jaj w diecie. Inny problem dotyczy alergii na jajka, która jest powszechną alergią pokarmową niemowląt.
- Alergia na jaja zwykle rozwija się w ciągu pierwszych pięciu lat życia. Na szczęście w większości przypadków częstość występowania alergii na jaja zmniejsza się wraz z wiekiem.
- Każde jajko jest inne, ponieważ każda kura jest inna, a czynniki dietetyczne wpływają na skład jaja. Ile jajek można bezpiecznie zjeść w ciągu dnia, nie ma konkretnej odpowiedzi. Różni się to w zależności od osoby i ogólnego stanu zdrowia.
- Jak wynika z ostatnich badań, przeciętna zdrowa osoba może bezpiecznie spożywać ponad siedem jajek tygodniowo.
- Włączenie oliwy z oliwek do diety kur sprzyja wbudowywaniu jednonienasyconych kwasów tłuszczowych do żółtka. Jajko na twardo stanowi drugie główne źródło choliny po wątrobie wołowej.
- Jaja TO najtańsze zwierzęce źródło białka, witaminy A, żelaza, witaminy B12, ryboflawiny, choliny oraz drugie najtańsze źródło cynku i wapnia.
- Żółtko jaja zawiera duże ilości witamin A, D, E, K, B1, B2, B5, B6, B9 i B12, podczas gdy białko jaja zawiera duże ilości witamin B2, B3 i B5, ale także znaczne ilości witamin B1, B6, B8, B9 i B12.
- Spożywanie dwóch jajek dziennie pokrywa od 10% do 30% zapotrzebowania na witaminy dla ludzi. Warto zauważyć, że zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E, K) w żółtku jaja jest silnie uzależniona od diety kury.
- Jaja stanowią główne źródło choliny, która jest zasadniczo skoncentrowana w żółtku (680 mg/100 g w żółtku w porównaniu do 1 mg/100 g w białku jaja).
- Jajko jest bogate w fosfor, wapń, potas i zawiera umiarkowane ilości sodu. Zawiera również niezbędne pierwiastki śladowe, w tym miedź, żelazo, magnez, mangan, selen i cynk.
- Jajo kurze zawiera wiele związków przeciwutleniających, które obejmują witaminy, karotenoidy, minerały i pierwiastki śladowe.
- Żółtko jaja jest wysoce biodostępnym źródłem luteiny i zeaksantyny, które są wyjątkowo ważne dla zdrowia wzroku.