Na pierwszy ogień idzie Smoothie Cake, hmm… że jako pierwszy przepis leci ciasto chyba nikogo nie dziwi.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem, oraz oczywiście do przygotowania ciasta. Bardzo proszę o oznaczenie mnie lub Natalii jeśli postanowicie zrobić ciasto.
.
Zaczynamy!
.
Składniki
Biszkopt szpinakowy
Szpinak | 100g |
Mąka ryżowa | 70g |
Jaja | 3 sztuki |
Białko jaja | 1 sztuka |
Erytrytol | 50g |
Warstwa sernikowa
Twaróg chudy | 500g |
Sok pomarańczowy | 400ml |
Aromat pomarańczowy | 2 krople |
erytrytol | 100g |
Agar agar / żelatyna | 3g/10g |
Krem z pestek dyni
Jogurt Skyr | 300g |
Pasta z pestek dyni | 50g |
Erytrytol | 50g |
.
1 z 12 porcji
140 kcal
Białko 15g Tłuszcz 4g Węglowodany 10g
.

.
1.Biszkopt szpinakowy (foremka ⌀23cm)
.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec stopniowo erytrytol.
W oddzielnej miseczce blendujemy żółtka ze szpinakiem na gładką masę i dodajemy do ubitych białek razem z mąką. Całość mieszamy na małych obrotach miksera do połączenia składników.
Gotową masę przekładamy do foremki z wyłożonym papierem do pieczenia spodem.
Jeśli chcemy – możemy wyłożyć również brzegi foremki.
Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 min i odstawiamy do ostygnięcia.
.
2. Warstwa sernikowa
.
Twaróg blendujemy z dodatkiem 100ml soku pomarańczowego, erytrytolem i aromatem pomarańczowym.
W rondelku redukujemy sok pomarańczowy na małym ogniu. Gdy już nam nieco zgęstnieje dodajemy agar i gotujemy przez 10 min. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dolewamy 50 ml wody i cały czas blendując wlewamy do przygotowanego twarogu. Całość przelewamy na ostygnięty biszkopt i odstawiamy do stężenia masy.
UWAGA! W przypadku użycia żelatyny (10g).
Redukujemy całą porcję soku, żelatynę moczymy w 50ml wody 15 min, zagotowujemy, dodajemy do soku mieszamy i razem z twarogiem blendujemy na gładko.
.
3.Polewa czekoladowa
.
Do miski przekładamy skyr, erytrytol oraz pastę z pestek dyni i miksujemy przy pomocy końcówki do ubijania jaj.
Zdejmujemy obręcz foremki najpierw oddzielając biszkopt i stężałą masę przy pomocy noża/szpatuły. Nasz krem z pestek dyni wykładamy na wierzch pomarańczowej masy “pacając” ją szpatułą tworząc finezyjne wzory.
Odstawiamy do lodówki na kolejne 30 min. Po upływie tego czasu ciasto jest gotowe do spożycia.
.

.
.

Autorem przepisu jak również jego wykonawcą jest Natalia Janczak. Łapcie kilka zdań od Natalii.
“Nazywam się Natalia, dla przyjaciół Janczak. Uwielbiam gotować i improwizować w kuchni z zachowaniem zdrowego rozsądku – coś dla ciała i dla ducha.
Swoją pasję odkryłam dawno a od roku brnę w nią jeszcze bardziej, wymyślając odchudzone wersje znanych dań, rzucając sobie kulinarne wyzwania”
Natalię znajdziecie na instagramie.