Na pierwszy ogień idzie Smoothie Cake, hmm… że jako pierwszy przepis leci ciasto chyba nikogo nie dziwi.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem, oraz oczywiście do przygotowania ciasta. Bardzo proszę o oznaczenie mnie lub Natalii jeśli postanowicie zrobić ciasto.

.

Zaczynamy!

.

Składniki

Biszkopt szpinakowy

Szpinak100g
Mąka ryżowa70g
Jaja3 sztuki
Białko jaja1 sztuka
Erytrytol50g

Warstwa sernikowa

Twaróg chudy500g
Sok pomarańczowy400ml
Aromat pomarańczowy2 krople
erytrytol100g
Agar agar / żelatyna3g/10g

Krem z pestek dyni

Jogurt Skyr300g
Pasta z pestek dyni50g
Erytrytol50g

.

1 z 12 porcji

140 kcal 

Białko 15g Tłuszcz 4g Węglowodany 10g

.

.

1.Biszkopt szpinakowy (foremka 23cm)

.

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec stopniowo erytrytol. 

W oddzielnej miseczce blendujemy żółtka ze szpinakiem na gładką masę i dodajemy do ubitych białek razem z mąką. Całość mieszamy na małych obrotach miksera do połączenia składników.

Gotową masę przekładamy do foremki z wyłożonym papierem do pieczenia spodem.

Jeśli chcemy – możemy wyłożyć również brzegi foremki.

Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 min i odstawiamy do ostygnięcia. 

.

2. Warstwa sernikowa

.

Twaróg blendujemy  z dodatkiem 100ml soku pomarańczowego, erytrytolem i aromatem pomarańczowym.

W rondelku redukujemy sok pomarańczowy na małym ogniu. Gdy już nam nieco zgęstnieje dodajemy agar i gotujemy przez 10 min. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dolewamy 50 ml wody i cały czas blendując wlewamy do przygotowanego twarogu. Całość przelewamy na ostygnięty biszkopt i odstawiamy do stężenia masy.

UWAGA! W przypadku użycia żelatyny (10g). 

Redukujemy całą porcję soku, żelatynę moczymy w 50ml wody 15 min, zagotowujemy, dodajemy do soku mieszamy i razem z twarogiem blendujemy na gładko.

.

3.Polewa czekoladowa

.

Do miski przekładamy skyr, erytrytol oraz pastę z pestek dyni i miksujemy przy pomocy  końcówki do ubijania jaj. 

Zdejmujemy obręcz foremki najpierw oddzielając biszkopt i stężałą masę przy pomocy noża/szpatuły. Nasz krem z pestek dyni wykładamy na wierzch pomarańczowej masy „pacając” ją szpatułą tworząc finezyjne wzory.

Odstawiamy do lodówki na kolejne 30 min. Po upływie tego czasu ciasto jest gotowe do spożycia. 

.

.

.

Autorem przepisu jak również jego wykonawcą jest Natalia Janczak. Łapcie kilka zdań od Natalii.

„Nazywam się Natalia, dla przyjaciół Janczak. Uwielbiam gotować i improwizować w kuchni z zachowaniem zdrowego rozsądku – coś dla ciała i dla ducha. 

Swoją pasję odkryłam dawno a od roku brnę w nią jeszcze bardziej, wymyślając odchudzone wersje znanych dań, rzucając sobie kulinarne wyzwania”

Natalię znajdziecie na instagramie.