NEWSPRESSO #17 2/11/2020

Share on facebook
Share on twitter
Share on google

Drugi dzień listopada, zapraszam do przeczytania nowego Newspresso.

.

Jeśli zapytasz dzisiaj przeciętnego człowieka, czego chce od życia, większość powie Ci, że chce być szczęśliwy. Każdy ma własną definicję szczęścia. Żyjemy, rośniemy i ewoluujemy, a kiedy to robimy, zmienia się nasza definicja szczęścia. Szczęście można podzielić na kilka elementów, które razem decydują o tym czy jesteśmy szczęśliwi czy nie. Każdy na swój sposób dzieli te elementy mogą to być: rodzina, związek, praca, pieniądze, zdrowie… ( dodaj własne ) dopiero osiągnięcie względnego szczęścia w każdej da nam efekt całościowy.

Co tak naprawdę może uczynić nas szczęśliwszym postarali się odpowiedzieć naukowcy z Harvardu, 75 lat badań przyniosło ciekawe informacje. Między innymi to, że dobre relacje społeczne czynią nas szczęśliwszymi i zdrowszymi. Więcej wniosków z badania możecie usłyszeń w wystąpieniu profesora Roberta Waldingera.

.

.

Badania newspresso

.

W czwartek odbyło się nadzwyczajne spotkanie ministrów zdrowia w Kopenhadze. Dyrektor regionalny Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) na Europę Hans Kluge – uważa, że całkowity lockdown będzie powodował wzrost zapotrzebowania na opiekę psychiatryczną, wywoła wzrost przemocy i zmniejszy liczbę hospitalizacji z powodu chorób przewlekłych, prowadząc do przedwczesnych śmierci. Lockdown ma też negatywny wpływ na gospodarkę i dlatego jest on rozwiązaniem ostatecznym. Zwrócił uwagę na konieczność bardzo ważnych zachowań ratujących życie, jak wskazał, systematyczne noszenie masek może uratować do 1 lutego przyszłego roku życie 266 tys. osób w 53 europejskich państwach.

.

Nie bądź marudą

.

Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie Psychological Science wykazało, że ludzie, którzy czują się entuzjastycznie i radośnie są mniej narażeni na pogorszenie pamięci wraz z wiekiem. Wynik ten dodaje się do rosnącej liczby badań dotyczących roli pozytywnego wpływu na zdrowie w podeszłym wieku.

.

Czerwone mięso zwiększa prawdopodobieństwo cukrzycy typu 2

.

Większe spożycie czerwonego mięsa wiąże się z wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2 (T2DM). Zmniejszone spożycie czerwonego mięsa i jednoczesne zwiększone spożycie innych wysokobiałkowych pokarmów może wiązać się z niższym ryzykiem cukrzycy. 

mięso

.

Drzemka poprawia pamięć

.

Uczestnicy badania, którzy mieli 90-minutową popołudniową drzemkę oprócz zwykłej, nieograniczonej nocy snu, kodowali średnio o 21% więcej par słów niż ci, którzy nie zasnęli w okresie drzemki. Aktywacja hipokampu wzrosła podczas prób kodowania po okresie drzemki, co sugeruje odnowioną zdolność kodowania. Wzrost aktywacji hipokampu był również dodatnio skorelowany z liczbą wrzecion w okresie drzemki.

.

Spadek szybkości chodu może poprzedzać pogorszenie funkcji poznawczych

.

Chód jest złożoną czynnością, która jest zarówno zadaniem poznawczym, jak i motorycznym. Złożone procesy zachodzące w mózgu umożliwiają i kontrolują chodzenie. Zakłócenie tych procesów, podobnie jak w przypadku chorób neurodegeneracyjnych czy nerwowo-naczyniowych, powoduje nie tylko upośledzenie funkcji poznawczych, ale także czynnościowe, w tym trudności z chodzeniem. Wczesne wykrycie spowolnionego chodu pozwala na wczesne wykrycie nie tylko ryzyka upadku, ale także ewentualnych deficytów poznawczych. 

Pomiar szybkości chodu jest prosty, szybki i niekosztowny i powinien być standardową oceną dla starszych pacjentów w gabinecie lekarskim. Wczesne wykrycie początku pogorszenia funkcji poznawczych pozwala na terminowe wdrożenie ukierunkowanej interwencji w celu utrzymania lub poprawy chodu lub funkcji poznawczych. Szybkość chodu (tj. Zdolność chodzenia) i funkcje poznawcze zmniejszają się wraz z wiekiem i są związane z rozwojem zdarzeń niepożądanych, w tym przyszłej niepełnosprawności i śmiertelności. Badania wykazały, że współwystępowanie chodu i zaburzeń poznawczych jest częstsze u osób starszych zagrożonych demencją. Spadek funkcji poznawczych poprzedza progresję do otępienia o kilka lat, a spadek szybkości chodu może poprzedzać pogorszenie funkcji poznawczych o ponad dekadę.

.

EPA i ALA zmniejsza ryzyko zgonu po zawale

.

Nowe badanie opublikowane w Journal of the American College of Cardiology wykazało, że regularne spożywanie pokarmów bogatych w kwas eikozapentaenowy omega-3 (EPA), znajdującego się w pokarmach morskich, takich jak tłuste ryby i alfa kwas -linolenowy (ALA), występujący w produktach roślinnych, takich jak orzechy włoskie, wiązał się z poprawą wyników leczenia u osób po zawale serca, w tym zmniejszeniem ryzyka zgonu. Ponadto spożycie zarówno ALA, jak i EPA zapewniło największą korzyść, sugerując efekt synergiczny i wyjątkowe właściwości ochronne, gdy spożywane są oba rodzaje kwasów omega-3.

.

.

Sztuczna inteligencja zdiagnozuje COVID

.

W artykule opublikowanym niedawno w  IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology , zespół donosi o modelu sztucznej inteligencji, który odróżnia ludzi bezobjawowych od osób zdrowych poprzez nagrania wymuszonego kaszlu, które ludzie dobrowolnie przesyłali za pośrednictwem przeglądarek internetowych i urządzeń takich jak telefony komórkowe i laptopy. Naukowcy wyszkolili model na dziesiątkach tysięcy próbek kaszlu, a także wypowiadanych słów. Kiedy nakarmili model nowymi zapisami kaszlu, dokładnie zidentyfikowali 98,5% kaszlu od osób, u których potwierdzono obecność Covid-19, w tym 100% kaszlu od osób bezobjawowych – które zgłosiły, że nie mają objawów, ale mają pozytywny wynik testu na obecność wirusa.

.

Demencja w piłce nożnej

.

Wiele osób zapewne nie kojarzy Zdobywcy Pucharu Świata w Anglii i legendy Manchesteru United, Sir Bobby Charlton. Tenże mężczyzna swego czasu był zawodowym piłkarzem, dlaczego o tym piszę? Właśnie niedawno zdiagnozowano u niego demencję. Pewnie nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że Sir Bobby jest piątym reprezentantem Anglii, która wygrał Mistrzostwa Świata w 1966 roku, u której zdiagnozowano demencję. Oprócz swojego brata, Jacka i Stilesa, zarówno Martin Peters, jak i Ray Wilson – zmarli odpowiednio w 2019 i 2018 roku – również mieli ten stan.

Stiles, Peters i Wilson zostali zdiagnozowani, gdy byli jeszcze po sześćdziesiątce. Badanie przeprowadzone przez Glasgow University w 2019 roku wykazało, że byli zawodowi piłkarze są trzy i pół razy bardziej narażeni na śmierć z powodu demencji niż ludzie w tym samym wieku w populacji ogólnej.

Dbajcie o głowę macie tylko jedną, wcześniej uważano, że tylko zawodnicy sztuk walki mają tego typu problem, jednak okazuje się, że nie tylko.

.

piłka nożna

.

Cytaty na dziś

Nie raz zdarzyło mi się przywoływać bajkowe cytaty tak będzie i tym razem. Dziś wyłapałem kilka z Kubusia Puchatka, serio prosiaczku.

.

“Dokąd tak pędzisz stojąc?”

“Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić.”

“Ktokolwiek ci mówi, że aby schudnąć, potrzebny jest z tydzień, kłamie.”

“Jestem tu gdzie stoję, ale jeśli się ruszę, to mogę się zgubić”

„Trochę uwagi i trochę myślenia o innych robi różnicę.”

.

Dieta a depresja

.

Stany zapalne, stres oksydacyjny, plastyczność mózgu, dysfunkcja mitochondriów, a nawet oś mikrobiota-jelito-mózg są sugerowane jako powiązane ścieżki między dietą a chorobami psychicznymi, mechanizmy leżące u podstaw tych korzyści dla zdrowia psychicznego są nadal niejasne. Stan nadwagi jest konsekwentnie związany ze zwiększonym ryzykiem depresji. Badania, które pokazują korzyści, wydają się zwiększać spożycie owoców i warzyw, a dodatkowe mikroelementy, fitochemikalia i błonnik odgrywają rolę w mechanizmach leżących u podstaw zapalenia i stresu oksydacyjnego. Interwencje, które pomogły osobom osiągnąć utratę wagi, wykazały towarzyszące zmniejszenie objawów depresji.

Oczywiście sam problem depresji jest bardzo złożony, jednak odpowiednie odżywianie jest jednym z elementów, który może pomóc mu lub zapobiegać.

.

truskawki

.

Co polecam?

.

Jak w prosty sposób wyjaśnić procesy pamięciowe, które dzieją się w naszych mózgach. Tego zadania podjął się dokument, który możecie obejrzeć na Netflix w prosty 20 minutowy sposób wyjaśnia jak kształtuje się nasza pamięć.

.

.

Bym zapomniał jest już bliżej niż dalej, niebawem będziecie mogli nie tylko czytać, ale również posłuchać wielu ciekawych rozmów w HOLISTICBODY PODCAST

.

newspresso