NEWSPRESSO #19 16/11/2020

Share on facebook
Share on twitter
Share on google

Dzień Dobry w nowym tygodniu, zapraszam do przeczytania dziewiętnastego NEWSPRESSO.

.

Wiele rzeczy nie dzieje się na pstryknięcie palcem. Sukces jak i nadmierna masa ciała sumuje się, a nie wydarza się w ciągu jednej nocy. Podobnie jest ze zmianą swoich dotychczasowych przyzwyczajeń, weźmy na przykład palenie papierosów. Istnieją nieliczne przypadki, które przecinają więź z nałogiem i na drugi dzień nie sięgają już po papierosa. Druga zdecydowanie liczniejsza grupa musi stopniowo ograniczać ilość palonych papierosów. Podobna rzecz ma się, ze zdrowiem o które mało kto dba, bo po co jak jest wszystko dobrze.

Nikt nikomu nie każe zmieniać swojego życia od razu o 180 stopni, jednak małe zmiany konsekwentnie wprowadzane mogą przynieść duże efekty w perspektywie czasu. Mówiąc o małych rzeczach nie mam na myśli, suplementacji witaminą D, jako dodatku do gównianej diety – choć i tak będzie to jakiś plus.

Na początku pandemii wiele osób miało nadzieję, że mając więcej czasu społeczeństwo zadba o swoje zdrowie, tym bardziej widząc naocznie zagrożenie. O ile przy pierwszej fali mało, kto znał osoby zarażone, tak teraz znamy conajmniej kilka. Trochę to przerażające, że nawet w obliczu choroby, zbytnio nie interesujemy się swoim zdrowiem.

.

newspresso

.


Cytat Newspresso

.

“Bądź uprzejmym, punktualny i pracuj cholernie cieżko, dopóki nie staniesz się wystarczająco utalentowany, by być szczerym, trochę spóźnialskim i korzystać z wakacji, ale nawet wtedy.. nadal bądź uprzejmy”

Ashton Kutcher

.


.

Badania tygodnia newspresso

.

Czy Covid wpływa na psychikę?

.

Badania wykazały, że prawie jedna na pięć osób w USA z COVID-19 otrzymała diagnozę psychiatryczną w ciągu trzech miesięcy później. Najczęściej zgłaszanym rozpoznaniem psychiatrycznym były zaburzenia lękowe.

.

Wpływ bakterii jelitowy na chorobę Alzheimera

.

Badacze potwierdzili korelację między brakiem równowagi w mikroflorze jelitowej a rozwojem blaszek amyloidowych w mózgu, które są przyczyną zaburzeń neurodegeneracyjnych charakterystycznych dla choroby Alzheimera. Wysoki poziom lipopolisacharydów i niektórych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (octanu i walerianianu) we krwi był powiązany z dużymi złogami amyloidu w mózgu. I odwrotnie, wysokie poziomy innego krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego, maślanu, były związane z mniejszą patologią amyloidu.

.

Bezdech senny może być powiązany z demencją

.

Nowe badanie przeprowadzone przez Monash University wykazało, że obturacyjny bezdech senny (OBS) jest powiązany ze zwiększonym ryzykiem demencji. Grupa z OBS odnotowała większe obciążenie amyloidem, gorszą wydajność snu i mniej czasu spędzonego w fazie N3 snu (okres regeneracji, w którym organizm sam się leczy i naprawia).

.

Skutki zdrowotne po wirusie

.

Według nowego badania ponad połowa osób z ostrą infekcją COVID-19 nadal odczuwa trwałe zmęczenie 10 tygodni po początkowej chorobie.

.

Czy produkcja żywności to rozwiązanie problemu globalnego ocieplenia?

.

Obecnie rolnictwo i żywność odpowiadają za około jedną trzecią światowej produkcji gazów cieplarnianych. Podczas gdy świat koncentruje się na zmniejszaniu emisji ze spalania paliw kopalnych, nowe badanie pokazuje, że kluczowe znaczenie ma również redukcja emisji z żywności, stwierdzili naukowcy. Nowe badanie mówi, że to, w jaki sposób uprawiamy, jemy i marnujemy żywność, jest dużym problemem związanym ze zmianą klimatu, który może powstrzymać świat przed osiągnięciem celów ograniczających temperaturę, ale nie wszyscy musimy przejść na weganizm.

Cały świat nie musi rezygnować z mięsa, aby osiągnąć nasze cele klimatyczne” – powiedział współautor badania Jason Hill, profesor inżynierii biosystemów na University of Minnesota. „Możemy jeść lepiej i zdrowiej. Możemy ulepszyć sposób, w jaki uprawiamy żywność. I musimy marnować mniej jedzenia ”. Gdyby prawie wszyscy zjadali odpowiednią liczbę kalorii w zależności do swojego zapotrzebowanie – to już dałoby się uniknąć sporej ilości ton gazów cieplarnianych. JEDZENIE JEDZENIEM, ale nie zapominajmy, kto jest największym producentem gazów cieplarnianych.

.

.

Co mogliście przegapić?

.

Jak to mówią czekolada to owoc, a owoce warto zjadać. Czekolada posiada wiele właściwości zdrowotnych, z których warto skorzystać. Możecie sprawdzić więcej w ostatnim artykule na blogu który znajdziecie – tutaj.

.

Czekolady

.

Jeśli jeszcze nie widzieliście tego nagrania sprawdźcie. Była balerina z chorobą Alzheimera przypomina sobie jak tańczyła Jezioro Łabędzie. Choroba, która nie pozwala pamiętać kim są Twoi najbliżsi, gdzie mieszkasz ani jak się nazywasz. Jednak z pomocą muzyki możesz przypomnieć sobie dawne fakty.

.

.


.

Co polecam?

.

Jako preludium do jednego z moich kolejnych odcinków podcastów, podrzucam Wam miły, przyjemny, serial na Netflix. Serial nosi tytuł Down to Earth with Zac Efron, zachęcam najbardziej do obejrzenia odcinka kręconego na Sardynii, która jest jedną z dwóch mieszczących się w Europie niebieskich stref. Więcej o niebieskich strefach i długowieczności będziecie mogli usłyszeć w podcaście.

.

.

ŚPIJ

.

Najważniejsze, co może wpłynąć na zdolność zasypiania i pozostawania w stanie snu, to stres i niepokój. Co więcej, brak snu jeszcze bardziej wprowadzi Twój umysł i ciało w stan niepokoju i napięcia… mamy błędne koło. Kiedy sen nie jest optymalny, tracisz ogólne poczucie równowagi w życiu osobistym, zawodowym i społecznym. Wymienię tylko kilka skutków złego snu:

  • Upośledzona funkcja mózgu
  • Większe ryzyko otyłości i cukrzycy (upośledzona wrażliwość na glukozę i głód niezdrowej żywności)
  • Zwiększona ilość cytokin prozapalnych, które osłabiają funkcje odpornościowe, regenerację mięśni i naprawę po uszkodzeniach
  • Zminimalizowany hormon wzrostu, zwiększone wydzielanie kortyzolu (hormonu stresu)
  • Brak równowagi w autonomicznym układzie nerwowym, podobny do tego, co widzielibyśmy u przetrenowanych sportowców
  • Zmieniona percepcja bólu.

Szybki lajw dietetyczno zdrowotny z Wandą.

.