NEWSPRESSO #20 23/11/2020

Share on facebook
Share on twitter
Share on google

Dzień dobry, zapraszam do nowego NEWSPRESSO.

.

Przebywanie w domu, zajmowanie się podstawowymi pracami domowymi i odpoczywanie wydaje się być niewystarczające w tym „szybkim” świecie, w którym wszyscy żyjemy. Ten konkurs produktywności zamienia się w kolejny wyścig szczurów. O co tak naprawdę chodzi w tym całym zamieszaniu związanym z produktywnością? Skąd się bierze i dlaczego prowadzi do „wstydu związanego z produktywnością”? Obsesja na punkcie bycia produktywnym, nawet podczas pandemii, wynika z lat wpajania i obserwacji, że jedynym sposobem, aby pozostać istotnym społecznie na każdym kroku, jest ciągła praca nad osiąganiem celów, bez względu na szanse.

Myśl o postępie, a nie doskonałości.

Doskonałość to iluzja istniejąca tylko w umyśle. Przejawiając cechy przypisywane perfekcjoniście można zauważyć, że takie postępowanie bywa niekiedy destrukcyjne. Kiedy perfekcjonista osiąga sukces, duma z osiągnięć jest tylko chwilowa, jeśli w ogóle, ponieważ zawsze istnieje wada lub wyższa poprzeczka do pokonania. Jest całkowicie możliwe osiągnięcie wysokich standardów i realistycznych celów bez kompulsywnej, napędzanej jakości perfekcjonizmu, a także bez destrukcyjnych skutków ubocznych. 

.

Badania NEWSPRESSO

.

Jak samotność wpływa na dzieci

.

Jak pisałem w poprzednim NEWSPRESSO, pacjenci po przebyciu covid-19, doświadczają zaburzeń lękowych oraz innych zaburzeń natury psychicznej. Badanie przeglądowe, na temat wpływu izolacji lub samotności na późniejsze problemy zdrowotne u dzieci. Samotność jest związana zarówno z depresją, jak i lękiem. Czas trwania samotności jest silniej powiązany z późniejszymi problemami ze zdrowiem psychicznym. Z wybranych badań wynika, że ​​samotne dzieci i młodzi ludzie mogą nawet trzykrotnie częściej zapadać na depresję w przyszłości, a wpływ samotności na zdrowie psychiczne, takie jak objawy depresji, może trwać latami. Istnieją również dowody na to, że czas trwania samotności może mieć większe znaczenie niż jej intensywność w zwiększaniu ryzyka przyszłej depresji wśród młodych ludzi. Samotność wiązała się z przyszłymi problemami ze zdrowiem psychicznym do 9 lat później.

.

Korzystanie ze smartfonów i impulsywne podejmowanie decyzji idą w parze.

.

W nowym badaniu osoby, które spędzały więcej czasu na swoich telefonach – szczególnie w grach lub aplikacjach społecznościowych – były bardziej skłonne do odrzucania większych, opóźnionych nagród na rzecz mniejszych, natychmiastowych nagród. “Na już” – to znak firmowy dzisiejszych czasów.

.

Newspresso
Newspresso

.

Kurkumina poprawia lipidogram

.

Kurkuma i kurkuminoidy mogą znacząco modulować stężenie lipidów we krwi u dorosłych z chorobami metabolicznymi. Są w stanie obniżyć poziom trójglicerydów, cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL oraz podnieść poziom cholesterolu HDL.

.

newspresso

Magnez zmniejsza czynniki chorób sercowo-naczyniowych

.

Suplementacja 300 mg siarczanu magnezu poprawiła w ciągu 3-6 miesięcy takie paramtery jak:  HbA1c (hemoglobina glikowana) , poziom glukozy we krwi na czczo , cholesterol LDL i enzymy wątrobowe.

.

Jak kurkuma to z dobrego źródła

.

Kurkuma jest cenioną przyprawą i ziołami, ale kupowanie jej z mniej renomowanych źródeł może narazić Cię na wysoki poziom ołowiu, mówi ostatnie badanie z  Uniwersytetu Stanforda . W swoim raporcie opublikowanym w czasopiśmie  Environmental Research , naukowcy odkryli, że niektórzy przetwórcy przypraw w Bangladeszu używają toksycznego pigmentu do wzmacniania jasnożółtego koloru przyprawy – wszystko po to, aby uczynić ją bardziej atrakcyjną dla potencjalnych nabywców. Naukowcy dowiedzieli się, że ma to dwa cele: chromian ołowiu znacznie ułatwia usuwanie skórki z korzeni kurkumy. Drugim powodem jest to, że nadaje korzeniu bez skóry jaśniejszy, bardziej atrakcyjny kolor.

.

Dieta śródziemnomorska wiąże się z 30% zmniejszeniem ryzyka cukrzycy typu 2.

.

Dieta śródziemnomorska (MED) – bogata w oliwę z oliwek, owoce, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona – to zalecany sposób na zmniejszenie ryzyka chorób serca, cukrzycy typu 2 i innych niekorzystnych skutków zdrowotnych. W badaniu przeprowadzonym przez badaczy z Brigham and Women’s Hospital, naukowcy przeanalizowali wyniki ponad 25 000 uczestniczek w badaniu Women’s Health Study, podłużnym badaniu kohortowym, które obserwowano przez ponad 20 lat wśród kobiet. W artykule opublikowanym w  JAMA Network Open, badacze podają, że kobiety, które stosowały dietę bardziej podobną do MED, miały o 30% niższy wskaźnik cukrzycy typu 2 niż kobiety, które jej nie przestrzegały.

.

Plastik wszędzie plastik

.

Podczas badań  Niemieckiej Agencji Środowiska  (UBA) i Instytutu Roberta Kocha (RKI) odkryto, że 97% próbek krwi i moczu około 2500 badanych dzieci w wieku od 3 do 17 lat zawierało ślady mikroplastiku. małe kawałki plastiku, które powstały w wyniku zanieczyszczenia. Niektóre ze zidentyfikowanych substancji chemicznych nie stwarzają widocznego zagrożenia dla zdrowia, ale naukowcy wyrazili największe zaniepokojenie niepokojącymi ilościami kwasu perfluorooktanowego (PFOA) w próbkach krwi i moczu. Badania wskazują, że narażenie na PFOA w określonych ilościach może powodować problemy zdrowotne i komplikacje, w tym wady wrodzone. W badaniach na zwierzętach stwierdzono również działanie rakotwórcze.

Potrzebne są dalsze prace, aby zrozumieć potencjalne skutki narażenia na mikroplastiki, ale obecne badania obwiniają mikroplastiki za zakłócanie funkcji i produkcji hormonów zaangażowanych w ważne procesy komórkowe, takie jak odpowiedź immunologiczna na infekcje i choroby.

Bisfenol A (BPA) jest jedną z takich substancji zaburzających działanie hormonów. Jest to jedna z najlepiej zbadanych toksycznych substancji chemicznych ze względu na jej wszechobecną obecność w opakowaniach do żywności. Ale ta sama wszechobecna obecność może również stanowić zagrożenie zarówno dla życia morskiego, jak i dla ludzi.

W Newspresso #16 wspominałem o przenikaniu mikroplastików z butelek dla dzieci.

Z kolei w Newspresso #15 pisałem o tym ile mikroplastiku znajduje się w oceanach.

.

.

Cytat Tygodnia

.

“Czasem trzeba znaleźć się naprawdę wysoko, żeby zrozumieć jakim małym się jest”

Felix Baumgartner

.

.

Co mogłeś przegapić?

.

Drugi odcinek podcastu, w którym gościem był Masterchef Michał Fabiszewski. Bardzo ciekawa rozmowa nie tylko o kuchni. Wiele o życiu, podróżach, cygarach i wiele więcej…

.

.

.

Silna wola niezbędna przy odchudzaniu?

.

Gdybym miał większą siłę woli, mógłbym przestać jeść tyle śmieciowego jedzenia” – pewnie nie raz słyszeliście jak ktoś powtarza takie zdanie.

Czy to tylko kwestia silnej woli? Jest na to prostszy sposób.

Wielu z nas zakłada, że siła woli jest czymś, z czym się rodzimy… albo nie.

Więc kiedy stwierdzamy, że sięgamy po drugie (lub trzecie… lub czwarte… lub piąte) ciastko z kawałkami czekolady, zamęczamy się myślą, że jesteśmy „słabi”.

Kontrola porcji i zdrowe wybory żywieniowe mniej zależą od motywacji i siły woli, a bardziej od środowiska. 

Jeśli jedzenie jest w twoim domu lub posiadaniu, w końcu je zjesz ty, ktoś, kogo kochasz lub ktoś, kogo tolerujesz.

Jeśli w Twoim domu lub w posiadaniu znajduje się zdrowa żywność, to Ty, ktoś, kogo kochasz, lub ktoś, kogo tolerujesz, w końcu je zje.

Dlatego poleganie na sile woli lub motywacji jest zasadniczo błędnym planem. Bez względu na to, ile lub jak mało masz siły woli, w końcu wybierzesz najłatwiejsze opcje jedzenia, zwłaszcza gdy jesteś zmęczony. Albo zestresowany. Lub wygłodniały.

Usuwając śmieciowe jedzenie, dokonujesz wyboru, aby jeść “lepsze” potrawy o wiele łatwiej – prawie nie potrzebujesz siły woli. Kwestia tego, co znajduje się w Twojej kuchni.

.

Ja tylko to tu zostawię

.