NEWSPRESSO #23 14/12/2020

Share on facebook
Share on twitter
Share on google

Zapraszam do nowego NEWSPRESSO!

.

Do końca roku pozostało 17 dni, to chyba, nie dużo. Każdego roku, na początku stycznia, miliardy ludzi przechodzą coroczną tradycję, ustanawianie noworocznych postanowień. Napompowani „motywacją” postanowili schudnąć, zarobić więcej pieniędzy, opanować nową umiejętność lub w końcu przestać oglądać telewizję. W 2021 roku na pewno będzie podobnie, wiele osób ponownie podejmie postanowienia, a następnie natychmiast je złamie.

Badania pokazują, że postanowienia zaczynają spadać po tygodniu i tylko około 40% tych, którzy je podjęli, faktycznie trzyma się swoich celów. Te 40% to i tak wydaje mi się zbyt wiele, no ale takie są dane. Ile razy wymyśliłeś sobie cel, a potem powiedziałeś „To będzie dobre postanowienie noworoczne?” Jeśli zrobiłeś to choć raz, oznacza to, że wpadłeś w pułapkę postanowień jako wymówek do zwlekania.

Wiedza o tym, co należy zrobić, nie jest problemem, problemem jest ZAANGAŻOWANIE i chyba WYTRWAŁÓŚĆ.

Zamiast tworzyć nierealistyczne i przytłaczające cele, których nie możesz osiągnąć, skup się na realistycznych i krótkoterminowych celach, które możesz faktycznie osiągnąć.

Zamiast pisać wiele celów, których nie możesz osiągnąć, skoncentruj się na procesie, który faktycznie przybliża Cię do Twoich celów i zaangażuj się w te nawyki. Wyznacz ramy czasowe dla każdego zadania i wyznacz sobie termin wykonania zadań.

Kilka zdań o postanowieniach znajdziecie też w poprzednim NEWSPRESSO.

.

.

Badania Newspresso

.

Masz alergię uważaj na nową szczepionkę

.

Brytyjskie organy regulacyjne zalecają, aby osoby z historią poważnych alergii nie otrzymywały szczepionki Pfizer-BioNTech COVID . Porada pojawiła się po tym, jak dwóch pracowników służby zdrowia miało reakcje alergiczne wkrótce po szczepieniu, które we wtorek zostało przekazane tysiącom ludzi w Wielkiej Brytanii. Obie osoby mają historię poważnych alergii i noszą długopisy z adrenaliną i obie wyzdrowiały.

.

Marchew jest dobry źródłem witaminy A?

.

Marchew jest dobrym źródłem beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A. Aby uzyskać pełne korzyści zdrowotne tego pożywienia, do produkcji tej witaminy potrzebny jest aktywny enzym. Beta-karoten przekształca się w witaminę A przy pomocy enzymu zwanego oksygenazą beta-karotenu 1 (BCO1). Około 50% populacji ma mniej aktywną odmianę enzymu. Oznacza to, że ich organizm wolniej produkuje witaminę A ze źródła roślinnego i mogą potrzebować pozyskać ten składnik odżywczy bezpośrednio ze źródła zwierzęcego, takiego jak na przykład mleko lub ser.

.

Natura najlepsza na stres

.

Zwiększona ekspozycja na naturę była związana z poprawą fizjologicznych markerów stresu i postrzeganych poziomów stresu. Na przykład poziom kortyzolu u ludzi mieszkających w dzielnicach z większą ilością zieleni był niższy niż u ludzi mieszkających na obszarach o małej ilości zieleni. W rzeczywistości, wraz ze wzrostem odsetka terenów zielonych, zgłaszany poziom stresu spadał. Ekspozycja na przyrodę przez trzydzieści minut w ciągu tygodnia obniżyła ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym, a 90-minutowy spacer na łonie natury skutkował większą redukcją aktywności mózgu w regionach dotkniętych smutkiem i negatywnymi emocjami w porównaniu do spaceru po mieście. środowisko.

.

newspresso

.

Nie śpisz? Jesz więcej

.

Ograniczenie snu zwiększa spożycie kalorii, niezależnie od liczby nocy regeneracyjnych pomiędzy nocami z ograniczeniem snu. W porównaniu ze stanem wyjściowym, uczestnicy z ograniczonym snem zwiększali dzienne spożycie kalorii (+527 kcal).

.

Probiotyki mogą wspomagać odchudzanie u kobiet

.

Niektóre badania sugerują również, że dysfunkcjonalny mikrobiom jelitowy może wpływać na apetyt i zachowania żywieniowe, wpływając na poziomy hormonów zaangażowanych w homeostazę energetyczną, takich jak leptyna wywołująca uczucie sytości, oksytocyna i neuropeptyd Y. Podawanie probiotyków znacznie zmniejsza masę ciała, wskaźnik masy ciała (BMI), obwód talii , stosunek talii do bioder (WHR), procent tkanki tłuszczowej w porównaniu z grupą placebo.

.

Suplementacja cynkiem pomaga na PMS

.

Suplementacja cynkiem zmniejszyła fizyczne i psychiczne objawy PMS, ale leczenie placebo nie przyniosło efektu. Grupa cynkowa miała również wyższy poziom cynku w surowicy, całkowitą zdolność antyoksydacyjną i neurotroficzny czynnik pochodzenia mózgowego, który odgrywa rolę w interakcji żeńskich hormonów płciowych z mózgiem. W badaniu użyto 30 mg glukonianu cynku, badane kobiety suplementowały go przez 12 tygodni.

.

Co mogłeś przegapić?

.

W poprzednim tygodniu ukazał się trzeci odcinek podcastu, w którym gościł fizjoterapeuta, osteopata Filip Boukołowski – sprawdźcie sami. Znajdziecie tam wiele ciekawostek dotyczących zdrowia.

Już w tym tygodniu, ukaże się kolejny tym razem świąteczny podcast.

.

.

.

Cytat Newspresso

.

Nie otrzymujemy krótkiego życia, lecz takim je czynimy. Nie brakuje nam czasu, lecz trwonimy go.

Seneka Młodszy

.

Człowiek mądry więcej uczy się od swoich wrogów, niż głupiec od przyjaciół.

Benjamin Franklin

.

Czy mniej jedzenia w nocy przynosi jakieś korzyści? 

.

Cóż, niektóre badania sugerują, że może tak być. 

W szczególności, niektóre badania pokazują, że spożywanie większej ilości kalorii wcześniej w ciągu dnia może pomóc zwiększyć efekt termiczny pożywienia (TEF) lub liczbę kalorii spalanych przez organizm podczas trawienia spożywanych kalorii. 

Najlepszym tego przykładem są badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Lubeck, w których naukowcy podzielili szesnastu zdrowych, uczestników na dwie grupy:

1. Duża grupa śniadaniowa, która zjadała większość dziennych kalorii podczas śniadania i jadła umiarkowany obiad i małą kolację.

Dokładniej mówiąc, spożywali 69 procent kalorii podczas śniadania, 20 procent podczas lunchu i 11 procent podczas kolacji.

2. Duża grupa kolacji, która zjadła większość dziennych kalorii podczas kolacji i zjadła umiarkowany obiad i małe śniadanie.

Dokładniej mówiąc, spożywali 11% kalorii podczas śniadania, 20% podczas lunchu i 69% podczas kolacji.

Obie grupy przestrzegały tego protokołu, będąc pod ścisłym nadzorem w laboratorium. Spożywali taką samą liczbę kalorii i taką samą ilość białka , węglowodanów i tłuszczu – nie ćwiczyli podczas badania.

Jedyna różnica między tymi dwiema grupami polegała na tym, czy zjadały większość kalorii rano czy wieczorem.

Naukowcy zmierzyli wydatek energetyczny uczestnika przed i po śniadaniu oraz po kolacji każdego dnia, a następnie uśrednili wyniki, aby zobaczyć, który harmonogram jedzenia zapewnia najwyższy TEF w trakcie badania.

Pobrali również różne próbki krwi od uczestnika w ciągu dnia, aby zmierzyć poziom cukru we krwi , insulinę i inne hormony, a także zmierzyli poziom głodu uczestnika i ochotę na słodycze przed każdym posiłkiem i kilka godzin po kolacji.

Wynik?

Grupa z dużym śniadaniem doświadczyła ponad dwa razy więcej TEF niż grupa z dużą kolacją, co dawało około 50 do 100 kalorii dziennie. 

Grupa serwująca duże śniadania była również mniej głodna w ciągu dnia i miała mniejszy apetyt na słodycze pięć godzin po śniadaniu i bezpośrednio przed kolacją niż grupa serwująca duże kolacje. 

W grupie osób z dużą kolacją głód w rzeczywistości wzrósł po śniadaniu (pamiętaj, że jedli bardzo małe śniadanie) i znacznie spadł dopiero po obiedzie. W grupie dużych śniadań głód znacznie spadł po śniadaniu, ustabilizował się w ciągu dnia, a następnie zmniejszył się dalej po obiedzie.

Podsumowując

Po pierwsze, badanie to pokazuje, że zjedzenie dużego śniadania może zwiększyć całkowity dzienny wydatek energetyczny (TDEE) bardziej niż zjedzenie dużej kolacji. Z biegiem czasu może to prowadzić do większej utraty wagi przy jednoczesnym spożywaniu tej samej liczby kalorii.

Po drugie, to badanie wskazuje, że jeśli zjesz obfite śniadanie, możesz odczuwać mniejszy głód i apetyt w ciągu dnia.

Po trzecie, jak zawsze mamy tutaj badanie, które coś nam sugeruje, prawdopodobnie jedzenie większej części kalorii w pierwszej części dnia, może skutkować lepszymi rezultatami, przy zachowaniu odpowiednich proporcji kalorycznych.

*

Ograniczeniem tego badania jest to, że uczestnicy nie ćwiczyli, co oznacza, że ​​nie wiemy, czy wyniki będą miały zastosowanie do osób, które ćwiczą regularnie. Badania pokazują, że ćwiczenia fizyczne mogą zwiększać TEF niezależnie od tego, kiedy jesz, a także mają pozytywny wpływ na apetyt, co mogło mieć wpływ na wyniki.

Wreszcie, możliwe jest również, że powodem, dla którego grupa spożywająca duże kolacje doświadczyła mniejszego TEF, jest to, że nie była przyzwyczajona do jedzenia tak dużej kolacji.