Dbając o formę musisz uważać na kilka rzeczy. Na horyzoncie będzie pojawiać się wiele smakowitych produktów, od których nie będziesz mógł się opędzić. Jakie produkty najłatwiej przedawkować? Niedawne badanie dokładnie to przeanalizowało. Naukowcy odkryli główne cechy żywności, które zachęcają do jedzenia większej ilości jedzenia.
Oto trzy rzeczy, które były silnie związane ze zwiększonym ryzykiem przejadania, lub inaczej mówiąc trzy rzeczy na które musisz uważać chcąc dbać o spadek masy ciała lub jej utrzymanie.
1. Gęstość energetyczna
Nic dziwnego, że żywność zawierająca więcej kalorii na gram prowadzi do dostarczenia sporej ilości kalorii.
Kto naje się 4 michałkami? – Ja, też nie.
Oto kilka przykładów produktów bogatych w energię, jednak nie dających nam sytości, dzięki której przestaniemy jeść:

Te wysokokaloryczne pokarmy prawdopodobnie sprawią, że poczujesz się mniej pełny, podczas gdy będziesz spożywać więcej kalorii:

Warto więc opierać większość swojej diety na produktach o niższej gęstości energetycznej. Warzywa, owoce i chude źródła białka są w tym mistrzami.
2. Hipersmakowitość
Pokarmy, które zawierają kombinację tłuszczu, cukru i sodu, zwykle smakują wyśmienicie i masz tendencję do jedzenia ich więcej.
Dysponujemy już badaniami, w których dzienne spożycie energii jest zdecydowanie większe podczas spożywania ultra-przetworzonej, hipersmacznej diety. Szczerze nie potrzebuję na to badań, wystarczy otworzyć paczkę chipsów lub orzeszków.
Bardzo smaczna żywność zwykle pokrywa się z żywnością o dużej gęstości kalorycznej i małej objętości. Kończysz wtedy nieusatysfakcjonowany, nienajedzony i gotowy do dalszego pochłaniania jedzenia.
Aby więc ułatwić sobie przestrzeganie diety i zarządzanie kaloriami, ogranicz hipersmaczne potrawy i spożywaj więcej tych mniej smacznych:

3. Szybkość jedzenia
Pokarmy, które są łatwiejsze do szybkiego spożycia, są łatwiejsze do przejedzenia – proste.
Szybkie tempo jedzenia jest wynikiem rozproszonego jedzenia. Jedzenie podczas oglądania telewizji, oglądanie tańczących szczeniaków na TikToku i praca na laptopie – to prawdziwy problem.
Kiedy robisz coś podczas jedzenia, jesteś mniej świadomy swojego wewnętrznego głodu i sygnałów sytości. Prowadzi to do wyższego całkowitego spożycia kalorii.



Chociaż rozproszone jedzenie nie jest problemem dla osób, które nie próbują schudnąć, jest to poważny problem dla tych, którzy chcą lepiej zarządzać przyjmowanymi kaloriami i schudnąć.
Upewnij się więc, że jesteś uważny podczas jedzenia. Kiedy jesz, nic nie robisz, tylko jesz. Pozwól swojemu mózgowi „zarejestrować” spożycie pokarmu.
