Nadszedł czas na nowości na blogu, w końcu udało się utworzyć nową zakładkę z przepisami. Autora przepisów znajdziecie na końcu wpisu, mam nadzieje, że nasza współpraca będzie bardzo owocna, już mamy kilka świetnych pomysłów. Na dzień dzisiejszy wpisy z przepisami będą pojawiały się 2 raz w miesiącu, choć mam nadzieje, że zwiększymy częstotliwość. Co Ty na to Natalia?
Na pierwszy ogień idzie Smoothie Cake, hmm… że jako pierwszy przepis leci ciasto chyba nikogo nie dziwi.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem, oraz oczywiście do przygotowania ciasta. Bardzo proszę o oznaczenie mnie lub Natalii jeśli postanowicie zrobić ciasto.
.
Zaczynamy!
.
Składniki
Biszkopt szpinakowy
Szpinak | 100g |
Mąka ryżowa | 70g |
Jaja | 3 sztuki |
Białko jaja | 1 sztuka |
Erytrytol | 50g |
Warstwa sernikowa
Twaróg chudy | 500g |
Sok pomarańczowy | 400ml |
Aromat pomarańczowy | 2 krople |
erytrytol | 100g |
Agar agar / żelatyna | 3g/10g |
Krem z pestek dyni
Jogurt Skyr | 300g |
Pasta z pestek dyni | 50g |
Erytrytol | 50g |
.
1 z 12 porcji
140 kcal
Białko 15g Tłuszcz 4g Węglowodany 10g
.

.
1.Biszkopt szpinakowy (foremka ⌀23cm)
.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec stopniowo erytrytol.
W oddzielnej miseczce blendujemy żółtka ze szpinakiem na gładką masę i dodajemy do ubitych białek razem z mąką. Całość mieszamy na małych obrotach miksera do połączenia składników.
Gotową masę przekładamy do foremki z wyłożonym papierem do pieczenia spodem.
Jeśli chcemy – możemy wyłożyć również brzegi foremki.
Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 min i odstawiamy do ostygnięcia.
.
2. Warstwa sernikowa
.
Twaróg blendujemy z dodatkiem 100ml soku pomarańczowego, erytrytolem i aromatem pomarańczowym.
W rondelku redukujemy sok pomarańczowy na małym ogniu. Gdy już nam nieco zgęstnieje dodajemy agar i gotujemy przez 10 min. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dolewamy 50 ml wody i cały czas blendując wlewamy do przygotowanego twarogu. Całość przelewamy na ostygnięty biszkopt i odstawiamy do stężenia masy.
UWAGA! W przypadku użycia żelatyny (10g).
Redukujemy całą porcję soku, żelatynę moczymy w 50ml wody 15 min, zagotowujemy, dodajemy do soku mieszamy i razem z twarogiem blendujemy na gładko.
.
3.Krem z pestek dyni
.
Do miski przekładamy skyr, erytrytol oraz pastę z pestek dyni i miksujemy przy pomocy końcówki do ubijania jaj.
Zdejmujemy obręcz foremki najpierw oddzielając biszkopt i stężałą masę przy pomocy noża/szpatuły. Nasz krem z pestek dyni wykładamy na wierzch pomarańczowej masy „pacając” ją szpatułą tworząc finezyjne wzory.
Odstawiamy do lodówki na kolejne 30 min. Po upływie tego czasu ciasto jest gotowe do spożycia.
.

.
.

Autorem przepisu jak również jego wykonawcą jest Natalia Janczak. Łapcie kilka zdań od Natalii.
„Nazywam się Natalia, dla przyjaciół Janczak. Uwielbiam gotować i improwizować w kuchni z zachowaniem zdrowego rozsądku – coś dla ciała i dla ducha.
Swoją pasję odkryłam dawno a od roku brnę w nią jeszcze bardziej, wymyślając odchudzone wersje znanych dań, rzucając sobie kulinarne wyzwania”
Natalię znajdziecie na instagramie.