Przepis #11 – Omlet z kozim serem

Share on facebook
Share on twitter
Share on google

Czas na kolejny przepis, tym razem omlet – czyli szybko i smacznie.

Wiele osób zawsze zastanawia się i obawia, że przechodząc na “DIETĘ” trzeba będzie na śniadanie robić potrawy, które zajmują miliony minut. W praktyce często okazuje się, że czas który poświecili na zastanawianie się – co zjeść? wystarcza na przyrządzenie dobrego i szybkiego śniadania.

Tak właśnie jest w tym przypadku. Jak przy spaghetti, pomysłów na omlety są dziesiątki.

Składniki przepisu

Jaja2 sztuki
Ser kozi40 g
Szynka serrano2 plastry
Bób 50 g
Masło 0,5 łyżeczki
Chillikilka plastrów
Roszponka2 garści
sól, pieprz, pół łyżeczki oliwy

Sposób przygotowania

Przyprawione jaja ubijamy i wylewamy cienka warstwę na rozgrzaną i wysmarowaną oliwa patelnię, rozkładamy kawałki sera i rolujemy do połowy patelni, przesuwamy roladki na początek, wylewamy jaja na zwolnioną część patelni i wykładamy kolejne plastry sera. Powtarzamy te kroki do wyczerpania jaj. W międzyczasie na maśle podsmażany ugotowany i jeśli jest taka potrzeba, obrany bób. Powstałą roladkę wykładamy na roszponkę, na to szynkę, rozsypujemy bób i chilli.

Wartości odżywcze

Kalorie480
Białko37 g
Tłuszcz35 g
Węglowodany9 g

Autorem i wykonawcą przepisu jest Natalia Janczak.

Intagram: Natt.typical