Czas na kolejny przepis. Dziś zajrzymy na Półwysep Apeniński i pokarzemy wam dobre smaki.
Bruschetta bo to dziś gość główny wpisu, ma włoskie korzenie. Z historycznego punktu widzenia, brało się grube kromki dobrego wiejskiego chleba, tościło się je (to takim mój słowo-twór), nacierało ząbkami czosnku, a na wierzch skrapiało oliwą z oliwek – dobrą oliwą, bo bruschettę podawano również na pamiątkę zbiorów oliwek w Toskanii. W niektórych częściach Włoch dodaje się siekane pomidory, jeśli są w sezonie, ale zasadniczo miało to być i nadal powinno być prostą rzeczą. Sprawdź dzisiejsze dwie wersje tego dania.
Czy bruschetta może być prostym, szybkim i smacznym śniadaniem – TAK!
Wiem, że na świecie jest wiele osób, które obwinia chleb za miliony nadprogramowych kilogramów – odpowiadam, to nie chleb jest przyczyną.
Z czystym sumieniem możesz zjeść poniższe śniadanie i cieszyć się smakiem.
Ps. Daj znać gdzieś w internetach – jak smakowało.
Składniki
Chleb pszenno żytni | 2 spore kromki ok.80 g |
Oliwa z oliwek | 0,5 łyżeczki |
Czosnek | 1 ząbek |
Pomidor | 2 sztuki |
Jarmuż | 2 garści |
Bazylia świeża | Kilka listków |
Gorgnonzola | 10 g |
Parmezan | 10 g |
Jajko | 1 sztuka |
Sól, pieprz | szczypta |
Sposób przygotowania
Chleb tostujemy delikatnie na patelni z obu stron tak aby nadać mu chrupkości, gotowy drapiemy czosnkiem aby nadać mu aromatu a następnie smarujemy oliwą za pomocą pędzelka.
Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki a następnie kroimy w kosteczkę i przyprawiamy solą, pieprzem.
Jarmuż obieramy z grubych i twardych części a następnie blanszujemy we wrzątku, odlewamy wodę, dodajemy jajo i przyprawiamy.
Pomidory wykładamy na jedną kromkę a jarmuż na drugą. Na tę z pomidorami sypiemy parmezan a na tę z jarmużem gorgonzolę.
Obie zapiekamy w piekarniku do roztopienia sera ( maksymalne grzanie piekarnika górna grzałka )

Składniki odżywcze
Kalorie | 450 |
Białko | 18 g |
Tłuszcz | 15 g |
Węglowodany | 55 g |

Autorem i wykonawcą przepisu jest Natalia Janczak.
Intagram: Natt.typical