Czas na nowy przepis.
Brak pomysłu na szybki obiad? Macie szczęście już odpowiadamy na ten problem. Dziś szybkie pesto z rukoli.
Też tak macie, że nadmiar zieleniny leży w lodówce i nie wiecie co z nim zrobić? Oczywiście, są osoby które wiedzą i zazwyczaj bardzo dobrze im to wychodzi, jednak tutaj o tych innych.
No więc, dziś wykorzystamy rukolę (wskazówka dla mężczyzn).
To jest rukola, nie koperek, nie pietruszka…

.
Rukola to liściasta zielona roślina pełna witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Wśród minerałów dostarcza wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo i sód. Może być uzupełnieniem naszej diety w witaminę C i kwas foliowy, dodatkowo zawiera witaminę K. W medycynie tradycyjnej rukola jest stosowana jako roślina lecznicza w leczeniu schorzeń układu pokarmowego i ma kilka innych wskazań medycznych oraz właściwości afrodyzjakalne.
Przepis: składniki (na dwie porcje)

czosnek | 3 ząbki |
sól | 0,5 łyżeczki |
rukola | 3 spore garści |
pestki słonecznika | 3 łyżki |
ser cheddar | 4 łyżki |
oliwa z oliwek | 4-5 łyżek |
Sposób przygotowania:
Ucieramy w kolejności jak podano lub wszystko wrzucamy do blendera.

Ilość łyżek oliwy zależy od wielu czynników ale pesto ma mieć taką konsystencję aby z łatwością mogło oblepić nasza pastę. Oczywiście jeśli chcemy przygotować bardziej tradycyjne pesto można użyć sera grana padano lub pecorino.

Na porcję (85g):
.
365 kalorii | 8 g białka | 35 g tłuszczu | 5 g węglowodanów |
Jak zrobić z tego obiad?
Prosta sprawa, dorzucamy do tego makaron, mieszamy z pesto i – Voilà.


Autorem przepisu jak również jego wykonawcą jest Natalia Janczak.