Przepis #2 Pesto z rukoli

Czas na nowy przepis.

Brak pomysłu na szybki obiad? Macie szczęście już odpowiadamy na ten problem. Dziś szybkie pesto z rukoli.

Też tak macie, że nadmiar zieleniny leży w lodówce i nie wiecie co z nim zrobić? Oczywiście, są osoby które wiedzą i zazwyczaj bardzo dobrze im to wychodzi, jednak tutaj o tych innych.

No więc, dziś wykorzystamy rukolę (wskazówka dla mężczyzn).

To jest rukola, nie koperek, nie pietruszka…

Rukola - wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, na odchudzanie,  przeciwwskazania, jak podawać, ciekawostki - StaloweZdrowie
fot. https://stalowezdrowie.pl/

.

Rukola to liściasta zielona roślina pełna witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. 

Wśród minerałów dostarcza wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo i sód. Może być uzupełnieniem naszej diety w witaminę C i kwas foliowy, dodatkowo zawiera witaminę K. W medycynie tradycyjnej rukola jest stosowana jako roślina lecznicza w leczeniu schorzeń układu pokarmowego i ma kilka innych wskazań medycznych oraz właściwości afrodyzjakalne.

Przepis: składniki (na dwie porcje)

czosnek3 ząbki
sól0,5 łyżeczki
rukola 3 spore garści
pestki słonecznika3 łyżki
ser cheddar4 łyżki
oliwa z oliwek4-5 łyżek

Sposób przygotowania:

Ucieramy w kolejności jak podano lub wszystko wrzucamy do blendera. 

Ilość łyżek oliwy zależy od wielu czynników ale pesto ma mieć taką konsystencję aby z łatwością mogło oblepić nasza pastę. Oczywiście jeśli chcemy przygotować bardziej tradycyjne pesto można użyć sera grana padano lub pecorino.

Na porcję (85g):

.

365 kalorii8 g białka35 g tłuszczu5 g węglowodanów

Jak zrobić z tego obiad?

Prosta sprawa, dorzucamy do tego makaron, mieszamy z pesto i – Voilà.

Autorem przepisu jak również jego wykonawcą jest Natalia Janczak.

OSTATNIE WPISY

ZAPISZ SIĘ DO NEWSPRESSO

newsletter