Przepis #3 Aromatyczna Shakshuka

Share on facebook
Share on twitter
Share on google

Jako, że proste przepisy mogą mieć wyśmienity smak postanowiliśmy wrzucić wam dziś przepis na Shakshukę – czy po polskiemu po prostu Szakszukę. Dziś można znaleźć wiele odmian szakszuki, na przykład zieloną szakszukę z brukselką i szpinakiem oraz pomarańczową szakszukę z dynią piżmową. Możesz również dodać ser feta lub kozi i dostosować go do swojego gustu.

Shakshuka to łatwy, zdrowy przepis na śniadanie (i nie tylko) w Izraelu i innych częściach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. 

Przyprawy i zioła są używane od wieków zarówno w celach kulinarnych, jak i leczniczych. Przyprawy nie tylko poprawiają smak, aromat i kolor potraw i napojów, ale mogą również chronić przed ostrymi i przewlekłymi chorobami. 

Obecnie istnieje wiele dowodów na to, że przyprawy i zioła mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwrakotwórcze oraz obniżające poziom glukozy i cholesterolu, a także właściwości wpływające na funkcje poznawcze i nastrój. Badania przeprowadzone w ciągu ostatniej dekady wykazały różnorodne właściwości zdrowotne, które posiadają ich składniki bioaktywne, w tym związki zawierające siarkę, garbniki, alkaloidy, diterpeny fenolowe i witaminy, zwłaszcza flawonoidy i polifenole. Przyprawy i zioła, takie jak goździki, rozmaryn, szałwia, oregano i cynamon są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy dzięki wysokiej zawartości związków fenolowych.

Dlaczego o tym wspominam? W skład szakszuki możecie śmiało dodać sporo aromatycznych przypraw – ograniczeniem są wasze kubki smakowe i wyobraźnia.

Składniki naszej Szakszuki

Kalafior ugotowany2 różyczki / 100 g
Soczewica czerwona z puszki2 łyżki / 25 g
Oliwa z oliwekłyżeczka
Pestki słonecznikałyżka
Serek wiejski – lekki2 łyżki
Cebula1/3 sztuki
Pomidory krojone z puszki200 g
Jajo kurze1 sztuka
Przyprawy : sól, pieprz, kminek,
papryka słodka, cynamon, czarnuszka, kolendra

Wartości odżywcze

Kalorie500
Białko28 g
Tłuszcz18 g
Węglowodany54 g

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, po chwili dodajemy pokrojony czosnek a zaraz po tym szczyptę cynamonu, kolendry i kminku.

Gdy dodatki się zarumienią i kuchnia przejdzie aromatem dodajemy sok z pomidorów z puszki a następnie gdy się zredukuje wrzucamy miąższ i całość przyprawiamy dodatkowo solą i pieprzem.

Wbijamy jajo i wykładamy po kolei kalafiora, soczewicę, serek wiejski, pestki słonecznika oraz chilli a następnie smażymy pod przykryciem lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do ścięcia białka, żółtko ma pozostać płynne.

W międzyczasie kroimy sobie kromkę chlebka i dorzucamy na chwilkę do piekarnika obok naszej szakszuki.

Po wyjęciu dania z piekarnika oprószamy jeszcze solą, pieprzem, czarnuszką i pietruszką.

Śniadanie gotowe. Życzę smacznego!

Autorem przepisu jak również jego wykonawcą jest Natalia Janczak.