Przepis #5 Ciasto „Beanwnie”

Share on facebook
Share on twitter
Share on google

Czas na kolejny przepis, tym razem ciekawa odmiana popularnego ciasta BROWNIE.

Jak mówi autorka przepisu BEANWNIE TO SZTOS. Więc sprawdźmy co potrzeba, żeby ten sztos zrobić.

W przepisie znajdziecie sporo czekolady i kakao – korzyści zdrowotne tych produktów możecie sprawdzić tutaj.

Czekolady

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania

Brownie (foremka kwadratowa 24cm)

Fasolę odcedzamy pozostawiając 50ml wody i umieszczamy w misce razem z bananem, 50g pasty z orzechów włoskich, erytrytolem, kakao  i proszkiem do pieczenia. 

Całość blendujemy na gładką masę. W przypadku, w którym masa byłaby zbyt gęsta dolewamy odłożone 50ml wody z fasoli w puszcze a następnie dodajemy pokruszone orzechy włoskie i mieszamy. 

Masę wykładamy do foremki i pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni.

Po tym czasie odkładamy do ostygnięcia.

Krem

Twaróg, skyr oraz 20g pasty z orzechów włoskich blendujemy na gładko w malakserze a następnie wykładamy na ostudzonej warstwie brownie i chowamy do lodówki.

Polewa czekoladowa

Napój migdałowy gotujemy, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do jej roztopienia. Lekko studzimy i rozsmarowujemy na warstwie serowej. Gotowe ciasto odkładamy do lodówki. Gotowe do spożycia po co najmniej 30 min. chłodzenia.

Wartości odżywcze 1 z 12 porcji

Kalorie 180
Białko11 g
Tłuszcz9 g
Węglowodany13 g

Smacznego!

Autorem przepisu jak również jego wykonawcą jest Natalia Janczak.