Przepis #6 Babeczki śniadaniowe

Share on facebook
Share on twitter
Share on google

Poprzednie wpisy przepisowe zdecydowanie zasłodziły towarzystwo, czas na śniadaniowy przepis, tym razem na słono.

Czy śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia? Tego nie wiem, ale na pewno jest tak samo ważny wszystkie inne. Warto oczywiście, w spokoju od czasu do czasu zjeść wspólne śniadanie, wtedy smakuje dużo lepiej. Wiele osób uważa jednak, że „śniadanie to najważniejszy posiłek dnia”. Jednak w społeczności naukowej toczy się wiele dyskusji na temat tego, jak korzystne jest spożywanie śniadania dla równowagi energetycznej i utrzymania prawidłowej masy ciała. 

Chociaż samo śniadanie nie jest jedynym czynnikiem przyczyniającym się do utrzymania masy ciała, jego pominięcie lub spożycie sprzyja serii reakcji fizjologicznych, które mogą wpływać na masę ciała. Jeśli miałbym wybierać, to wybrałbym jednak duże śniadanie i małą kolację, ale oczywiście wszystko trzeba dobrać do przypadku, dla mało aktywnych osób myślę, że będzie to dobra wskazówka.

Przejdźmy do przepisu…

Składniki

Mąka pszenna typ 650200g
Jogurt typu skyr150g
Jaja L3 sztuki
Proszek do pieczenia1 łyżeczka
sól, pieprz, ulubione przyprawyszczypta
oliwki20g
słonecznik5g
chilli5g
Pomidory suszone (suche)10g
Pestki dyni10g
ser gongorzola15g
Przepis

Sos skyrowy

Jogurt typu skyr50g
sok z cytryny / ocet1 łyżeczka
sól, pieprzszczypta

Sos pomidorowy

Oliwa z oliwek1 łyżeczka
Czosnek1 ząbek / przeciśnięty przez praskę
Passata pomidorowa100g

Przepis – 8 babeczek

Babeczki:


Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem soli, dodajemy po jednym żółtku już miksując na mniejszych obrotach a następnie dodajemy po łyżce jogurtu typu skyr, na samym końcu dorzucamy przesianą mąkę i przyprawiamy.
Dzielimy na dwie części: do jednej wrzucamy pokrojone oliwki, przyprawiamy i posypujemy pestkami słonecznika a do drugiej ser gorgonzola, pomidory suszone, przyprawiamy i posypujemy pestkami dyni.

Wykładamy do 8 foremek i pieczemy 20-30 min (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

Sosy


Skyrowy – mieszamy wszystkie składniki i przyprawiamy wg. uznania
Pomidorowy – na oliwie podsmażamy czosnek, po chwili dolewamy passatę i przyprawiamy. Gdy sos zgęstnieje będzie gotowy.

Wartości odżywcze ( 1 babeczki )

Kalorie150
Białko9 g
Tłuszcz4g
Węglowodany20g

Autorem i wykonawcą przepisu jest Natalia Janczak.

Intagram: Natt.typical