Nie mi osądzać czy to dobry przepis po tłustym czwartku, jednak te babeczki wyglądają obłędnie. Przed nami walentynki myślę, że to może być dobry prezent, w przepisie tego nie ma, ale jak będziecie robić to dla kogoś na walentynki to potrzeba szczyptę miłości.
No więc co potrzeba aby zrobić babeczki?
Składniki Babeczki:
Jaja | 3 sztuki |
Mąka tortowa | 100g |
Skyr | 100g |
Mąka z pestek dyni | 80g |
Pasta z pestek dyni | 50g |
Proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
Erytrytol | 150g |

Curd Malinwy:
Maliny | 250g |
Jaja | 1 sztuka |
Żółtko | 1 sztuka |
Masło z orzechów nerkowca / zwykłe | 15 g / 30 g |
Sok z cytryny | 1 łyżka |
Erytrytol | 1 łyżka |
Krem:
Skyr | 650g |
Pasta z pestek dyni | 80g |
Erytrytol | 120g |
Dodatkowo: Maliny liofilizowane, powidła malinowe, świeże maliny |
UWAGA – Mąkę i pastę z pestek dyni można zastąpić migdałową lub jakąkolwiek inną mąką/pastą (w przypadku mąki pszennej 100g zamiast 80g) mogą też być inne owoce np. jagody/pomarańcze/mandaryni/cytryny (kwaśne).

Mamy składniki, to już połowa sukcesu czas to wszystko połączyć razem. Z podanego przepisu przyrządzicie 8 babeczek, wartości odżywcze jednej sztuki podane zostały poniżej.
BABECZKI
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając erytrytol. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno – zółtka, jogurt, pasta. W oddzielnej miseczce szykujemy pomieszane ze sobą mąki i proszek do pieczenia i dosypujemy małymi partiami do masy, cały czas mieszając na małych obrotach.
Gotową masę przelewamy do foremek i pieczemy 20-25min w temperaturze 180 C grzanie góra dól (do suchego patyczka).
CURD
W czasie gdy się babeczki pieką szykujemy curd. Zagotowujemy maliny (mogą być mrożone) i przeciskamy przez sito pozbywszy się pestek. Do soku wrzucamy pozostałe składniki i podgrzewamy cały czas mieszając do zgęstnienia masy. Gdy będzie gotowe odkładamy do ostygnięcia.
KREM
Składniki na krem mieszamy i ubijamy ubijaczką. Odkładamy do lodówki
Wszystkie składowe babeczek mają być ochłodzone a krem mocno schłodzony. W gotowej babeczce wydrążamy otwór, wlewamy do niego porcję curdu i na wierzch wykładamy krem. Babeczkę posypujemy malinami.

Składniki odżywcze dla jednej babeczki
( z przepisu zrobicie 8 sztuk )
Kalorie | 300 |
Białko | 24 g |
Tłuszcz | 14 g |
Węglowodany | 19 g |
Z tego miejsca tylko napiszę, żeby Natalia nie mogła się wymigać – wprosiłem się na degustację, nie było przeciwskazań. To już nie zginie, nie wymigasz się.

Autorem przepisu jak również jego wykonawcą jest Natalia Janczak.