Przepis #6 Raspberry pumpkin cupcakes

Nie mi osądzać czy to dobry przepis po tłustym czwartku, jednak te babeczki wyglądają obłędnie. Przed nami walentynki myślę, że to może być dobry prezent, w przepisie tego nie ma, ale jak będziecie robić to dla kogoś na walentynki to potrzeba szczyptę miłości.

No więc co potrzeba aby zrobić babeczki?

Składniki Babeczki:

Jaja3 sztuki
Mąka tortowa100g
Skyr100g
Mąka z pestek dyni80g
Pasta z pestek dyni50g
Proszek do pieczenia1 łyżeczka
Erytrytol150g

Curd Malinwy:

Maliny250g
Jaja1 sztuka
Żółtko1 sztuka
Masło z orzechów nerkowca / zwykłe15 g / 30 g
Sok z cytryny1 łyżka
Erytrytol1 łyżka

Krem:

Skyr650g
Pasta z pestek dyni80g
Erytrytol120g
Dodatkowo: Maliny liofilizowane, powidła malinowe, świeże maliny

UWAGA – Mąkę i pastę z pestek dyni można zastąpić migdałową lub jakąkolwiek inną mąką/pastą (w przypadku mąki pszennej 100g zamiast 80g) mogą też być inne owoce np. jagody/pomarańcze/mandaryni/cytryny (kwaśne).

Mamy składniki, to już połowa sukcesu czas to wszystko połączyć razem. Z podanego przepisu przyrządzicie 8 babeczek, wartości odżywcze jednej sztuki podane zostały poniżej.

BABECZKI

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając erytrytol. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno – zółtka, jogurt, pasta. W oddzielnej miseczce szykujemy pomieszane ze sobą mąki i proszek do pieczenia i dosypujemy małymi partiami do masy, cały czas mieszając na małych obrotach.

Gotową masę przelewamy do foremek i pieczemy 20-25min w temperaturze 180 C grzanie góra dól (do suchego patyczka).

CURD

W czasie gdy się babeczki pieką szykujemy curd. Zagotowujemy maliny (mogą być mrożone) i przeciskamy przez sito pozbywszy się pestek. Do soku wrzucamy pozostałe składniki i podgrzewamy cały czas mieszając do zgęstnienia masy. Gdy będzie gotowe odkładamy do ostygnięcia.

KREM

Składniki na krem mieszamy i ubijamy ubijaczką. Odkładamy do lodówki

Wszystkie składowe babeczek mają być ochłodzone a krem mocno schłodzony. W gotowej babeczce wydrążamy otwór, wlewamy do niego porcję curdu i na wierzch wykładamy krem. Babeczkę posypujemy malinami.

Przepis
Przepis

Składniki odżywcze dla jednej babeczki

( z przepisu zrobicie 8 sztuk )
Kalorie300
Białko24 g
Tłuszcz14 g
Węglowodany19 g

Z tego miejsca tylko napiszę, żeby Natalia nie mogła się wymigać – wprosiłem się na degustację, nie było przeciwskazań. To już nie zginie, nie wymigasz się.

Autorem przepisu jak również jego wykonawcą jest Natalia Janczak.

OSTATNIE WPISY

ZAPISZ SIĘ DO NEWSPRESSO

newsletter