Przepis #6 Raspberry pumpkin cupcakes

Share on facebook
Share on twitter
Share on google

Nie mi osądzać czy to dobry przepis po tłustym czwartku, jednak te babeczki wyglądają obłędnie. Przed nami walentynki myślę, że to może być dobry prezent, w przepisie tego nie ma, ale jak będziecie robić to dla kogoś na walentynki to potrzeba szczyptę miłości.

No więc co potrzeba aby zrobić babeczki?

Składniki Babeczki:

Jaja3 sztuki
Mąka tortowa100g
Skyr100g
Mąka z pestek dyni80g
Pasta z pestek dyni50g
Proszek do pieczenia1 łyżeczka
Erytrytol150g

Curd Malinwy:

Maliny250g
Jaja1 sztuka
Żółtko1 sztuka
Masło z orzechów nerkowca / zwykłe15 g / 30 g
Sok z cytryny1 łyżka
Erytrytol1 łyżka

Krem:

Skyr650g
Pasta z pestek dyni80g
Erytrytol120g
Dodatkowo: Maliny liofilizowane, powidła malinowe, świeże maliny

UWAGA – Mąkę i pastę z pestek dyni można zastąpić migdałową lub jakąkolwiek inną mąką/pastą (w przypadku mąki pszennej 100g zamiast 80g) mogą też być inne owoce np. jagody/pomarańcze/mandaryni/cytryny (kwaśne).

Mamy składniki, to już połowa sukcesu czas to wszystko połączyć razem. Z podanego przepisu przyrządzicie 8 babeczek, wartości odżywcze jednej sztuki podane zostały poniżej.

BABECZKI

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając erytrytol. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno – zółtka, jogurt, pasta. W oddzielnej miseczce szykujemy pomieszane ze sobą mąki i proszek do pieczenia i dosypujemy małymi partiami do masy, cały czas mieszając na małych obrotach.

Gotową masę przelewamy do foremek i pieczemy 20-25min w temperaturze 180 C grzanie góra dól (do suchego patyczka).

CURD

W czasie gdy się babeczki pieką szykujemy curd. Zagotowujemy maliny (mogą być mrożone) i przeciskamy przez sito pozbywszy się pestek. Do soku wrzucamy pozostałe składniki i podgrzewamy cały czas mieszając do zgęstnienia masy. Gdy będzie gotowe odkładamy do ostygnięcia.

KREM

Składniki na krem mieszamy i ubijamy ubijaczką. Odkładamy do lodówki

Wszystkie składowe babeczek mają być ochłodzone a krem mocno schłodzony. W gotowej babeczce wydrążamy otwór, wlewamy do niego porcję curdu i na wierzch wykładamy krem. Babeczkę posypujemy malinami.

Przepis
Przepis

Składniki odżywcze dla jednej babeczki

( z przepisu zrobicie 8 sztuk )
Kalorie300
Białko24 g
Tłuszcz14 g
Węglowodany19 g

Z tego miejsca tylko napiszę, żeby Natalia nie mogła się wymigać – wprosiłem się na degustację, nie było przeciwskazań. To już nie zginie, nie wymigasz się.

Autorem przepisu jak również jego wykonawcą jest Natalia Janczak.