Dzień dobry w piątek czas na kolejny przepis.
Tym razem będą to nadziewane placki z ciecierzycy, choć dla mnie wyglądają trochę jak pączki albo inne słodkości, ale to tylko może moje skojarzenie. Świetnie sprawdzą się na śniadanie lub kolację.

Składniki na 3 sztuki
Ciasto
Jajko | 1 sztuka |
mąka ziemniaczaka | 100 g |
Ciecierzyca gotowana | 400 g + 2 łyżki zalewy |
Nadzienie
Twaróg chudy | 100 g |
Szpinak (mrożony/świeży) | 100 g |
Oliwa z oliwek | 5 g – 10 g do podsmażenia |
Suszone pomidory (płatki) | 15 g |
Czosnek | 1 ząbek |
Sos
Pomidory krojone (puszka) | 400 g |
Cebula | 50 g |
Oliwa z oliwek | 10 g |
Czosnek | 1 ząbek |
Dodatkowo | Pestki słonecznika, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz |

Sposób przygotowania
CIASTO
Ciecierzycę blendujemy z jajami i dwoma łyżkami zalewy oraz dodajemy mąkę i przyprawiamy do smaku. Dzielimy na trzy porcje a każdą z nich na dwie równe części, z każdej z połówek.
NADZIENIE
Na oliwie podsmażamy czosnek, wrzucamy szpinak i smażymy do miękkości bądź do catłkowitgo roztopienia, dorzucamy pomidory (niech trochę nasiąkną) i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy twaróg i przyprawiamy.
Ciasto dzielimy na trzy porcje a każdą z nich na dwie równe części, z każdej z połówek formujemy placki o średnicy ok 8 cm. Na środki rozkładamy nasze nadzienie i przykrywamy drugą połówką uformowaną w taki sam bądź nawet większy placek. Łączymy krawędzie i uklepujemy w kulkę. Do gotującej się osolonej wody wrzucamy każdego po kolei i czekamy do wypłynięcia + – 3/4minuty aby się całkowicie ugotował. Ugotowane placki podsmażamy i podajemy z sosem pomidorowym (podsmażony na oliwie czosnek i cebula ze zredukowanymi pomidorami z puszki a wszystko przyprawione do smaku) obsypanym prażonymi pestkami słonecznika i czosnkiem niedźwiedzim.
Wartości odżywcze (1 sztuka z sosem)
Kalorie | 500 |
Białko | 23 g |
Węglowodany | 52 g |
Tłuszcz | 17 g |


Autorem i wykonawcą przepisu jest Natalia Janczak.
Intagram: Natt.typical