Przepis #7 Placki z ciecierzycy z nadzieniem szpinakowym

Share on facebook
Share on twitter
Share on google

Dzień dobry w piątek czas na kolejny przepis.

Tym razem będą to nadziewane placki z ciecierzycy, choć dla mnie wyglądają trochę jak pączki albo inne słodkości, ale to tylko może moje skojarzenie. Świetnie sprawdzą się na śniadanie lub kolację.

Składniki na 3 sztuki

Ciasto

Jajko1 sztuka
mąka ziemniaczaka100 g
Ciecierzyca gotowana 400 g + 2 łyżki zalewy

Nadzienie

Twaróg chudy100 g
Szpinak (mrożony/świeży)100 g
Oliwa z oliwek5 g – 10 g do podsmażenia
Suszone pomidory (płatki)15 g
Czosnek1 ząbek

Sos

Pomidory krojone (puszka)400 g
Cebula50 g
Oliwa z oliwek10 g
Czosnek1 ząbek
DodatkowoPestki słonecznika, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz

Sposób przygotowania

CIASTO
Ciecierzycę blendujemy z jajami i dwoma łyżkami zalewy oraz dodajemy mąkę i przyprawiamy do smaku. Dzielimy na trzy porcje a każdą z nich na dwie równe części, z każdej z połówek.

NADZIENIE
Na oliwie podsmażamy czosnek, wrzucamy szpinak i smażymy do miękkości bądź do catłkowitgo roztopienia, dorzucamy pomidory (niech trochę nasiąkną) i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy twaróg i przyprawiamy.

Ciasto dzielimy na trzy porcje a każdą z nich na dwie równe części, z każdej z połówek formujemy placki o średnicy ok 8 cm. Na środki rozkładamy nasze nadzienie i przykrywamy drugą połówką uformowaną w taki sam bądź nawet większy placek. Łączymy krawędzie i uklepujemy w kulkę. Do gotującej się osolonej wody wrzucamy każdego po kolei i czekamy do wypłynięcia + – 3/4minuty aby się całkowicie ugotował. Ugotowane placki podsmażamy i podajemy z sosem pomidorowym (podsmażony na oliwie czosnek i cebula ze zredukowanymi pomidorami z puszki a wszystko przyprawione do smaku) obsypanym prażonymi pestkami słonecznika i czosnkiem niedźwiedzim.

Wartości odżywcze (1 sztuka z sosem)

Kalorie500
Białko23 g
Węglowodany52 g
Tłuszcz17 g

Autorem i wykonawcą przepisu jest Natalia Janczak.

Intagram: Natt.typical