Przepis #8 Zapiekane koszyczki

Share on facebook
Share on twitter
Share on google

Hmm… Piątek godzina 16 pewnie ktoś myślał, że nie będzie przepisu, a tu psikus… Szybko i smacznie.

Mamy nowy przepis tym razem zapiekane koszyczki. Od razu przechodzimy do konkretów, mianowicie niezbędnych składników.

Składniki – na 2 porcje

Wołowina200g
Mozarella Light40g
Ciasto Filo/yufka180g
papryka czerwona200g
marchew250g
cebula100g
czosnek 3 ząbki
Oliwa z oliwek1 łyżeczka
szpinak100g
Przyprawy : sól, pieprz, oregano, chili wędzone, cynamon, goździki

Sposób przygotowania

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce a następnie podsmażyć na niewielkim ogniu dodając pokrojoną w kostkę paprykę a później cebulę oraz czosnek. Smażyć do miękkości, pod koniec dolewając 100 ml wody i zredukować. Na oddzielnej patelni na dużym ogniu smażymy wołowinę, pod koniec dodając przyprawy (nie żałujemy ich), przerzucamy do wsadu warzywnego i mieszamy.


W międzyczasie każdy płat ciasta kroimy na 4 części i wykładamy nimi foremki do muffinów tworząc koszyczki w których umieszczamy nasz farsz i posypujemy startą mozarellą. Tak przygotowane wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i pieczemy 5 do maksymalnie 10 minut.

Wartość odżywcza porcji (1 porcja = 3 sztuki)

Kalorie450
Białko37 g
Tłuszcz 58 g
Węglowodany 9 g

Autorem i wykonawcą przepisu jest Natalia Janczak.

Intagram: Natt.typical