Hmm… Piątek godzina 16 pewnie ktoś myślał, że nie będzie przepisu, a tu psikus… Szybko i smacznie.
Mamy nowy przepis tym razem zapiekane koszyczki. Od razu przechodzimy do konkretów, mianowicie niezbędnych składników.
Składniki – na 2 porcje
Wołowina | 200g |
Mozarella Light | 40g |
Ciasto Filo/yufka | 180g |
papryka czerwona | 200g |
marchew | 250g |
cebula | 100g |
czosnek | 3 ząbki |
Oliwa z oliwek | 1 łyżeczka |
szpinak | 100g |
Przyprawy : sól, pieprz, oregano, chili wędzone, cynamon, goździki |

Sposób przygotowania
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce a następnie podsmażyć na niewielkim ogniu dodając pokrojoną w kostkę paprykę a później cebulę oraz czosnek. Smażyć do miękkości, pod koniec dolewając 100 ml wody i zredukować. Na oddzielnej patelni na dużym ogniu smażymy wołowinę, pod koniec dodając przyprawy (nie żałujemy ich), przerzucamy do wsadu warzywnego i mieszamy.
W międzyczasie każdy płat ciasta kroimy na 4 części i wykładamy nimi foremki do muffinów tworząc koszyczki w których umieszczamy nasz farsz i posypujemy startą mozarellą. Tak przygotowane wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i pieczemy 5 do maksymalnie 10 minut.
Wartość odżywcza porcji (1 porcja = 3 sztuki)
Kalorie | 450 |
Białko | 37 g |
Tłuszcz | 58 g |
Węglowodany | 9 g |


Autorem i wykonawcą przepisu jest Natalia Janczak.
Intagram: Natt.typical