PRZEPIS #9 PUREE Z SELERA

Share on facebook
Share on twitter
Share on google

Czas na nowy przepis, chciałbym zaznaczyć, że niektóre z pojawiających się przepisów można odnaleźć w jadłospisach dostępnych na www.sklep.holisticbody.pl. Zaczynamy więc od składników niezbędnych do przyrządzenia puree.

Składniki na 3 porcje

Średniej wielkości seler1 – około 600g
Oliwa z oliwek15g
Mleko 1,5%120ml
sól, pieprz, gałka muszkatołowaszczypta
Parmezan starty3 łyżeczki
Masło12g

Sposób przygotowania

Selera kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy i pieczemy około 30 min w temperaturze 180*C – do zarumienienia i miękkości selera. Upieczoną kostkę przerzucamy do blendera i blendujemy do chcianej konsystencji (ja uważam, że selerowi w tym przypadku należy się trochę struktury, więc nie blenduję go na papkę a na masę o nieco grubszej strukturze).

Całość dzielimy na porcje i wykładamy do kokilek. Na puree ścieramy odrobinę masła i posypuję parmezanem. Zapiekamy ponownie, ale w temperaturze 230 stopni, grzanie góra. 

Po zarumienieniu sera puree gotowe.

Wartości odżywcze ( 1 porcji )

Kalorie170
Białko6 g
Tłuszcz10 g
Węglowodany18 g

Autorem i wykonawcą przepisu jest Natalia Janczak.

Intagram: Natt.typical