Czas na nowy przepis, chciałbym zaznaczyć, że niektóre z pojawiających się przepisów można odnaleźć w jadłospisach dostępnych na www.sklep.holisticbody.pl. Zaczynamy więc od składników niezbędnych do przyrządzenia puree.
Składniki na 3 porcje
Średniej wielkości seler | 1 – około 600g |
Oliwa z oliwek | 15g |
Mleko 1,5% | 120ml |
sól, pieprz, gałka muszkatołowa | szczypta |
Parmezan starty | 3 łyżeczki |
Masło | 12g |

Sposób przygotowania
Selera kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy i pieczemy około 30 min w temperaturze 180*C – do zarumienienia i miękkości selera. Upieczoną kostkę przerzucamy do blendera i blendujemy do chcianej konsystencji (ja uważam, że selerowi w tym przypadku należy się trochę struktury, więc nie blenduję go na papkę a na masę o nieco grubszej strukturze).
Całość dzielimy na porcje i wykładamy do kokilek. Na puree ścieramy odrobinę masła i posypuję parmezanem. Zapiekamy ponownie, ale w temperaturze 230 stopni, grzanie góra.
Po zarumienieniu sera puree gotowe.

Wartości odżywcze ( 1 porcji )
Kalorie | 170 |
Białko | 6 g |
Tłuszcz | 10 g |
Węglowodany | 18 g |


Autorem i wykonawcą przepisu jest Natalia Janczak.
Intagram: Natt.typical