Tytuł dzisiejszego zbioru infografik to truskawki korzyści zdrowotne. Sezon na truskawki wystartował już chwilę temu. Dobrze jest wiedzieć co się je i jakie korzyści z tego dostaniemy. Więc…
Ogólnie rzecz biorąc, truskawki mają wiele zalet z żywieniowego punktu widzenia. Są dobrym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, potasu, magnezu, manganu, błonnika i różnych witamin z grupy B. Są dość niedrogie, łatwe do znalezienia i mają niską kaloryczność w stosunku do objętości.
Mechanizm działania prozdrowotnego tych pokarmów roślinnych przypisuje się fitochemikaliom, które są związkami bioaktywnymi o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych.
Najliczniejszymi fitochemikaliami występującymi w truskawkach są kwas elagowy i flawonoidy antocyjany, katechina, fisetyna, kwercetyna i kempferol.
- Truskawki są najlepszym źródłem fisetyny, która jest prawdopodobnie najbardziej znana ze swojego wpływu na starzejące się komórki.
- Fisetyna ma właściwości przeciwzapalne, które pomagają zmniejszyć obrzęk i ból, a także poprawiają funkcje poznawcze i pamięć.
- fisetyna zwiększa obronę antyoksydacyjną.
- 100 g surowych truskawek zawiera około 32 kalorii.
- Osiem truskawek zapewni 140 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy C dla dzieci.
- Świeże truskawki zawsze były uważane za jeden z najlepszych afrodyzjaków.
Truskawki korzyści zdrowotne




