Truskawki korzyści zdrowotne (infografika)

Tytuł dzisiejszego zbioru infografik to truskawki korzyści zdrowotne. Sezon na truskawki wystartował już chwilę temu. Dobrze jest wiedzieć co się je i jakie korzyści z tego dostaniemy. Więc…

Ogólnie rzecz biorąc, truskawki mają wiele zalet z żywieniowego punktu widzenia. Są dobrym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, potasu, magnezu, manganu, błonnika i różnych witamin z grupy B. Są dość niedrogie, łatwe do znalezienia i mają niską kaloryczność w stosunku do objętości.

Mechanizm działania prozdrowotnego tych pokarmów roślinnych przypisuje się fitochemikaliom, które są związkami bioaktywnymi o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych.

Najliczniejszymi fitochemikaliami występującymi w truskawkach są kwas elagowy i flawonoidy antocyjany, katechina, fisetyna, kwercetyna i kempferol.

  • Truskawki są najlepszym źródłem fisetyny, która jest prawdopodobnie najbardziej znana ze swojego wpływu na starzejące się komórki.
  • Fisetyna ma właściwości przeciwzapalne, które pomagają zmniejszyć obrzęk i ból, a także poprawiają funkcje poznawcze i pamięć.
  • fisetyna zwiększa obronę antyoksydacyjną.
  • 100 g surowych truskawek zawiera około 32 kalorii.
  • Osiem truskawek zapewni 140 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy C dla dzieci.
  • Świeże truskawki zawsze były uważane za jeden z najlepszych afrodyzjaków.

Truskawki korzyści zdrowotne

OSTATNIE WPISY

ZAPISZ SIĘ DO NEWSPRESSO

newsletter